Prezentarea programei școlare de Limba și literatura română pentru gimnaziu


Ministerul Educației, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” din cadrul Academiei Române și Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație vin în sprijinul elevilor și al cadrelor didactice cu un ciclu de patru sesiuni de întrebări & răspunsuri dedicate explicării unor noțiuni de limba română din programa școlară de gimnaziu și programa de examen la disciplina Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a (EN VIII).

În cele patru sesiuni (dintre care primele două sunt publicate mai jos), înregistrate și disponibile online pe canalele Ministerului Educației, specialiști din Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” abordează conținuturi ce vizează elemente de construcție a comunicării (de limbă și comunicare).

În primul material din această serie, doamna Adina Dragomirescu, cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” din cadrul Academiei Române, prezintă o serie de informații privind domeniul foneticii și al fonologiei.

În al doilea material, doamna Raluca Brăescu, lector universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” din cadrul Academiei Române, prezintă o serie de aspecte morfosintactice din gramatica limbii române pentru gimnaziu.