Numerele TelVerde: 0800 67 20 31 - linie telefonică destinată elevilor, studenților și părinților și 0800 67 20 32 - linie telefonică destinată directorilor și administrației publice locale

25 iunie 2020

Constituirea Grupului de lucru interministerial pentru pregătirea noului an școlar. La această primă reuniune de lucru, au participat: doamna Raluca Turcan – vicepremierul României, doamna Ligia Deca - consilier prezidențial în cadrul Departamentului Educație și Cercetare, doamna Monica Cristina Anisie – ministrul Educației și Cercetării, domnul Nelu Tătaru – ministrul Sănătății, domnul Florin Cîțu – ministrul Finanțelor Publice și domnul Marcel Boloș – ministrul Fondurilor Europene. În cadrul acestei întâlniri, s-a decis ca împreună cu ministerele Dezvoltării și al Finanțelor, dar și cu sprijinul Fondurilor Europene, autoritățile locale să fie sprijinite pentru identificarea și soluționarea potențialelor probleme din școli, astfel încât unitățile de învățământ să fie pregătite pentru începerea anului școlar.

01 iulie 2020

A avut loc o nouă reuniune a Grupului de lucru interministerial, în cadrul căreia au fost prezenți și reprezentanți ai Asociațiilor Municipiilor și ai Asociației Comunelor din România - pentru pregătirea începerii noului an școlar și universitar. Alături de premierul României, domnul Ludovic Orban, de vicepremierul României, doamna Raluca Turcan, de consilierul prezindențial, doamna Ligia Deca și de miniștrii: Monica Anisie (ministrul Educației și Cercetării) și Violeta Alexandru (ministrul Muncii și Protecției Sociale), s-au purtat discuții cu reprezentanții autorității publice locale, în vederea identificării soluțiilor și punerea în aplicare a celor mai bune măsuri, pentru ca elevii, studenții și cadrele didactice din România să beneficieze de condiții optime pentru reluarea activității educaționale.

07 iulie 2020

În cadrul acestei ședințe, au fost convocați reprezentanți ai tuturor direcțiilor din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, cărora le-au fost diseminate deciziile, măsurile propuse de către membrii Grupului de lucru interministerial. De asemenea, s-a decis crearea unui Grup de lucru al ministerului pentru pregătirea începutului de an școlar, conform normelor sanitare impuse de Ministerul Sănătății. Au fost stabilite regulile organizatorice ale acestui grup, modalitățile de comunicare și modul de funcționare a acestuia.

08 iulie 2020

S-a desfășurat cea de-a doua întâlnire a Grupului de lucru interministerial, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate primele rezultate și au fost trasate noi sarcini.

10 iulie 2020

A fost prezentat modul de lucru potrivit unui număr de 13 măsuri care acoperă întreaga plajă de nevoi, în vederea continuării procesului de educație în siguranță. Totodată, s-au stabilit responsabilii pentru fiecare măsură, dar și livrabilul care se dorește a fi rezultatul muncii la finalul acestor întâlniri. În finalul ședinței, s-au fixat termenele limită pentru transmiterea primelor variante ale documentelor.

16 iulie 2020

În urma întâlnirii unor reprezentanți ai grupului de lucru MEC cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, s-a agreat un prim draft cu recomandări sanitare, precum și stabilirea unei variante finale a acestuia, ținând seamă de discuțiile purtate. De asemenea, s-au prezentat stadiul proiectelor ce aveau drept scop susținerea infrastructurii unităților de învățământ și participarea elevilor, în siguranță, la procesul de educație, situația curriculumului și șansele de modificare a acestuia în contextul actual. În cadrul discuțiilor, au fost atinse toate cele 13 măsuri și au fost prezentate situațiile drafturilor aferente acestora.

23 iulie 2020

Au fost prezentate concluziile întâlnirii cu Banca Mondială din data de 22 iulie. De asemenea, s-au desemnat persoanele responsabile de asigurarea continuității dialogului cu Banca Mondială. Tot în cadrul acestei întâlniri, s-au fost prezentate primele concluzii în urma întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor: realizarea unei colaborări în vederea extinderii rețelei de internet pentru acoperirea zonelor care încă nu beneficiază de acest lucru. De asemenea, a fost anunțat programului-pilot prin care se dorește formarea tehnică a cadrelor didactice. Totodată, s-a prezentat situația centralizării cabinetelor medicale ale unităților de învățământ. În plus, s-au purtat discuții privind ghidul măsurilor sanitare propuse de Ministerul Sănătății.

28 iulie 2020

În cadrul acestei întâlniri de lucru, au fost prezentate rezultatele discuțiilor dintre Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică, discuții în urma cărora s-au armonizat normele sanitare. S-a discutat despre harta infrastructurii educaționale care a fost dezvoltată într-un proiect privind structura informațională în care Ministerul Educației și Cercetării a beneficiat de asistență tehnică din partea Băncii Mondiale, urmând a fi actualizate informațiile în SIIIR. Totodată, s-a decis crearea a unui grup de lucru interministerial, prin care să fie identificate soluții pentru susținerea unităților de învățământ, în ceea ce privește infrastructura.

05 august 2020

Ședință de lucru privind începerea noului an școlar, organizată la Palatul Cotroceni, întâlnire la care au participat: președintele României, domnul Klaus Iohannis, premierul României, domnul Ludovic Orban, vicepremierul României, doamna Raluca Turca, ministrul Educației și Cercetării, doamna Monica Cristins Anisie și alți membri ai Guvernului. La finalul ședinței, în cadrul unei conferințe de presă, președintele României a anunțat cele trei scenarii pentru începerea anului școlar 2020-2021.

06 august 2020

Au fost prezentate concluziile discuțiilor din cadrul ședinței Grupului de lucru interministerial din data de 05 august 2020. În baza acestor prezentări, a fost stabilită, în acord cu toți membrii, data de 14 august 2020 ca dată limită de finalizare a ghidurilor. De asemenea, au fost elaborate noi strategii pe care direcțiile din cadrul Ministerului Educației și Cercetării trebuie să le adopte pentru a implementa cu succes proiectele stabilite în baza întâlnirilor de lucru.